Home » GÜNÜN İÇİNDEN » Diyarbakır’da tuğla işçilerinin grevi 4. gününde

Diyarbakır’da tuğla işçilerinin grevi 4. gününde

Diyarbakır’da 2 bin tuğla işçisinin 1 Mayıs’ta başlattığı grev sürüyor. Sigortasız, düşük ücretle, kölelik kokoşullarında çalıştırılan tuğla işçilerinin insanca bir yaşam için başlattıkları greve Kabi bölgesinde bulunan 12 fabrikada çalışan işçilerin tam katılımı sağlandı. İşçiler, iş kazaları sonucu sakatlanmaların sıkça yaşandığı tuğla fabrikalarında koşulların düzelmesini talep ediyor. Sigorta talebinin öne çıktığı grevde işçiler ücretlerine yüzde 50 zam istiyor.

GREV KOMİTESİ KURULDU

2010’daki tuğla grevinden 3 yıl sonra kötü çalışma koşullarına isyan eden işçiler dün greve çıktıktan sonra yaptıkları toplantıda grev boyunca örgütlü hareket etmenin önemine dikkat çektiler. Fabrikalardan seçtikleri temsilcilerle bir komite oluşturan işçiler, sigorta talebi üzerinde durarak, bakanlığa şikayet dilekçesi vermeyi de kararlaştırdılar. Patronun fabrikada çalışmayan akrabalarını sigortalı olarak gösterdiğini ancak asıl üretimi yapan işçilerin sigortalı olmadığını belirten işçiler, güvenli bir gelecek için sigorta hakkından vazgeçmeyeceklerini belirttiler. Tuğla işçileri Cam Keramik İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Turp’un’da katılımıyla bir toplantı yapma kararı aldılar.

EN ÖNEMLİ TALEP SİGORTA

Sendikanın etrafında birleşmenin önemine dikkat çeken işler Diyarbakır’daki kurumları dolaşıp destek talebinde bulunacak. Gazetemize konuşan Tuğla İşçisi Mahmut Cengiz, işçiler olarak tüm haklarını istediklerini belirterek, “Patronlar sorunlarımızı çözmüyor. Bir sendika etrafında toplanırsak rahat edebiliriz. Bu grevde kararlıyız. Sigorta hakkımızı istiyoruz. Arkadaşlarımız iş kazası geçiyor. Hiçbir hakları verilmeden kapı önüne konuluyor. Bu düzen böyle olmamalı” dedi. Yetkililere seslendiğini söyleyen Cengiz, “Burada işçiler sigortasız çalıştırılıyor. Bunu görsünler” dedi.

“SAKAT KALANA KİMSE BAKMIYOR”

Recep Varlı isimli tuğla işçisi ise 8 yıldır tuğla fabrikasında çalıştığını belirterek, “Bu güne kadar hiç sigortam yapılmadı. Biz hakkımızı istiyoruz. Burada hep iş kazaları oluyor. Sakat kalana kimse bakmıyor. Kapı önüne konuyor. Bir geleceğimiz olsun istiyoruz. Çalışırken bize sadece bir eldiven veriyorlar. İş koşullarımız düzelsin” dedi.

EmekDünyası.Net/Evrensel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*