Fransa’da emeklilik yaşını uzatma yasası ve bu yasanın parlamentoyu baypas edilerek çıkartılması üzerinden sınıf savaşımı giderek sertleşiyor.
Kapitalist devlet Paris’te başlıca merkezi kitle toplanma ve eylem alanlarını yasakladı. Rafineri grevlerini yasakladı. Elektrik ve internet ağlarına dönük eylemleri yasadışı ilan etti. Polisin 20 Martta bir haftadır grevde olan belediye çöp toplama işçilerini zorla evlerinden alıp çalışmaya zorlayacağı, çalışmayı reddeden işçilere 10 bin Euro ceza verileceği söyleniyor.
CGT Sendikası bu yasakları tanımayacağını açıkladı. Ancak diğer sendikalardan ses çıkmadı.
Kapitalist devlet tüm bunları kamu güvenliği yasasına dayandırmaya çalışıyor.
Paris’te gece eylemlerine görülmemiş sayıda polis yığıyorlar. Yalnızca meydanları değil olabildiğince tüm sokakları kontrol altına almaya çalışıyorlar.
Gözaltı sayısı 3 günde bin kişiyi aştı. Yalnızca Paris’te 500 kişi.
Fransa’da emeklilik yasası, biçimsel burjuva demokrasisinin bile çürümüşlüğünü ve mali oligarşik sermaye diktatörlüğü olarak iç yüzünü apaçık gözler önüne seriyor.
18 Mart gecesi Place İtalie’de işçiler bir açıklama yaptıktan sonra yürüyüşe geçti. 4 bin işçi yollarda ateşler yakarak ve çöp bidonlarıyla yolları kapatarak polisin tuttuğu çöp depolarına doğru harekete geçti. Polisin saldırıları üzerine ara sokaklara çekilip barikatlar kurarak tekrar tekrar toplanarak Place İtalie’ye geri döndüler ve gece saat 23.00’e kadar alanı ellerinde tutmayı başardılar.
Gece eylemlerine aktif katılımın yoğun olduğu iller Paris, Marseilles, İvon, Bordeaux, Nantes, Nice, Strasbourg, Rennes. Fransa’nın tarihsel-geleneksel işçi ve mücadele kentleri.
20 Mart Pazartesi günü öğretmenler ülke çapında, lise biterme sınavlarını da feshederek 2 günlük genel greve çıkıyor.
Sağlık işçileri dahil bir dizi sektörde grevler var, ancak bu muharebede enerji ve çöp toplama işçileri öne çıkmış durumda.
Perşembe günü ise ülke çapında bir grev ve gösteri dalgası kararı daha var.
Baybas edilen parlamentoda hükümete karşı verilecek gensorularla emeklilik yasası krizi bir parlamento ve hükümet krizine dönüşmüş durumda. Gensoruların hükümeti düşürme olasılığı düşük görünse de, işçi sınıfının ve kitlelerin öfkeli eylemleri, Macron’un toplumsal kredibilitesinin yüzde 25’e kadar düşmesi, yasa karşıtlığının yüzde 70’ler, 80’lerde olması, parlamento ve hükümet üzerindeki basıncı artırıyor.